- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Descoperirea originilor antice ale bolilor ar putea contribui la producerea de remedii
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Oamenii de știință au descoperit că ADN-ul bacteriilor și virusurilor care au infectat oamenii cu mii de ani în urmă este încă prins în rămășițele lor scheletice, oferind indicii valoroase despre evoluția și originea bolilor.
În secolul al XVI-lea, în teritoriul cunoscut astăzi ca Mexic, a avut loc o scădere dramatică a populației, cauzată de răspândirea bolilor după cucerirea europeană. Până de curând, se credea că boala a fost adusă de europeni. Cu toate acestea, o echipă de cercetători a extras ADN viral antic din dinții victimelor, descoperind că aceștia au fost infectați cu virusul hepatitei B și cu parvovirusul uman B19. Surprinzător, în loc să aibă origine europeană, cercetările indică faptul că virusurile au avut probabil originea în Africa.
Această descoperire este doar una dintre multele realizări în domeniul paleomicrobiologiei, unde cercetătorii extrag fragmente de ADN microbian din schelete vechi de secole. Această tehnică schimbă modul în care înțelegem trecutul nostru. De exemplu, originea virusului care cauzează variola a fost dificil de identificat. Cu toate acestea, în 2020, s-a descoperit că vikingii, care călătoreau extensiv în Europa și dincolo de ea, transportau variola cu ei.
Analiza ADN-ului antic a oferit, de asemenea, informații despre originile ciumei și sifilisului. Deși ciuma modernă se răspândește de obicei prin șobolani care poartă purici infectați, studiile arată că bacteriul ciumei nu a dobândit mutațiile necesare pentru a infecta puricii până la începutul primului mileniu î.Hr. În ceea ce privește sifilisul, deși se credea că boala a fost adusă în Europa după întoarcerea lui Cristofor Columb din primul său voiaj în Americi, cercetările recente sugerează că sifilisul circula deja în Europa înainte de aceasta.
Aceste descoperiri subliniază importanța studierii ADN-ului antic pentru a înțelege mai bine bolile și originea lor, oferind potențialul de a dezvolta tratamente și remedii moderne.